top of page

Τα Γιάννενα και η γεωγραφία

Του Λευτέρη Τσουρή

Οι απόψεις του κάθε αρθρογράφου δεν εκφράζουν απαραίτητα την επίσημη θέση της Geopsis


Έχουμε ανάγκη περισσότερο, ελεύθερο, φροντισμένο δημόσιο χώρο. Είναι ένας από τους πυλώνες μια υγιέστερης ζωής στις πόλεις. Σπούδασα Γεωγραφία και 20 χρόνια μετά ενεργεί στην αντίληψη μου για το χώρο η πολύπλευρη μάθηση και γνώση που μου προσφέρθηκε. Χωροταξία, Φυσική Γεωγραφία, Χαρτογραφία, Γεωλογία, Οικονομικά, Αποτύπωση του τοπίου και πολλά άλλα. Παίρνω παράδειγμα απ’ τα Γιάννενα όπου ένα περπάτημα δίπλα στη λίμνη ήταν αρκετό, και τοποθετούμαι.

Δεν είμαι ο πρώτος που το προτείνει και πολλοί θ’αντιδράσουν βρίσκοντας δεκάδες εμπόδια και προβάλλοντας προβλήματα – κατ’ αυτούς άλυτα. Ωστόσο, κατασκευάσαμε τη γέφυρα Ρίου Αντίρριου, δε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν παραλίμνιιο πεζόδρομο; από το άκρο της νοτιοδυτικής όχθης μέχρι το Πέραμα, ολόκληρο μη-διακοπτόμενο.

Τα οφέλη. Πρώτο και κύριο: ο πολίτης, ο κάτοικος, μπαίνει στο φόκους. Τα αποτελέσματα του μοντέλου του τουρισμού τύπου νησιών τα λουστήκαμε όλοι, με πρώτους πρώτους τους κατοίκους κάθε υπερ-τουριστικής περιοχής. Φροντίζεις τον πολίτη σου και μετά έρχεται ο επισκέπτης. Ο οποίος, σημειωτέον, θα σεβαστεί ακόμη περισσότερο την κουλτούρα σου και τόπο σου, αν συναντήσει και απολαύσει όμορφους δημόσιους χώρους.





















Ορίστε μια λίστα δυνατοτήτων που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν ενωνόταν όλη η δυτική ακτή της λίμνης με έναν πλατύ, όμορφο πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο:

    • Θέσεις παρατήρησης της πλούσιας ορνιθοπανίδας της λίμνης

    • Σχολικοί περίπατοι και εκδρομές, με θεματικό χαρακτήρα

    • Επανάχρηση παλιών ερειπωμένων κτίριων για λειτουργία καταστήματων αναψυχής

    • Τα Ιωάννινα αποκτούν υποδειγματική υποδομή για άθληση και τη δημόσια υγεία γενικώς

    • Δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας

    • Κίνητρο για επιχειρήσεις που νοικιάζουν ποδήλατα, που κάνουν bus transfer, που νοικιάζουν canoe / kayak (τώρα γίνεται 99% με αθλητικό χαρακτήρα από τους συλλόγους).

    • Μικρές εκδρομές ερμηνείας από οργανωμένα γραφεία

    • Εκδρομές περίπατου στο Σπήλαιο του Περάματος από τα Ιωάννινα

    • Δημιουργία δρώμενων σε ειδικές περιπτώσεις (λ.χ. στην Πανσέληνο του Αυγούστου, παραλίμνιος ημιμαραθώνιος κ.α.)

    • Ο πεζόδρομος / ποδηλατόδρομος θα έδινε στην πόλη έναν επιπλέον χαρακτήρα προορισμού (destination)

    • ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ με τον ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον – μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο


Δυο σημειώσεις:

Ο πεζόδρομος θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά για πεζούς και ποδήλατα με εξαίρεση κάποιες πολύ πρωϊνές ώρες για ανεφοδιασμό. Ορισμένα περάσματα που έχουν ελώδες έδαφος και νερά μπορούν να γεφυρωθούν με πλωτές εξέδρες.


Όπως δημοσιεύθηκε στο Facebook:



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page