top of page

Περί ΑΠΕ και Αγράφων

Geopsis Maps

Η τεκμηριωμένη θέση μας όσον αφορά την τοποθέτηση ΑΠΕ στα βουνά της Ελλάδας


Ανεμογεννήτριες: τα ευρύτερα Άγραφα όπως θα έπρεπε να είναι
Τα ευρύτερα Άγραφα όπως θα έπρεπε να είναι

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου >70% των εθνικών εδαφών αποτελούνται από ορεινές και ημι-ορεινές εκτάσεις. Η αισθητική αξία και βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών είναι το κύριο όπλο τους ενάντια στην πλυθησμιακή ερημοποίησή τους.


Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, την ελλειματική έως και μηδενική συμπερίληψη και συναξιολόγηση των παραγόντων της αισθητικής του τοπίου και της δυναμικής των τοπικών οικονομιών. Ειδικά ο παράγοντας της αισθητικής του τοπίου, συμπεριλαμβάνεται σε πλείστες αξιολογήσεις δημοσίων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε χώρες όπως η Ελβετία και η Βουλγαρία με τουρισμό προσανατολισμένο στην ορεινότητα και τις υπαίθριες δραστηριότητες, δε νοείται τοποθέτηση δημοσίων έργων και επενδύσεων σε βουνά και ορεινές περιοχές.


Στην Geopsis εκτελούμε έργα χαρτογράφησης με έμφαση τα βουνά της Ελλάδας και εκδίδουμε αντίστοιχα βοηθήματα για πεζοπόρους και ποδηλάτες. Μπορούμε να βεβαιώσουμε ως επιστήμονες και ορειβάτες ταυτόχρονα, ότι η ορατότητα των ιστών Α/Γ εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα και κατακερματίζει την αισθητική του τοπίου. Μπορούμε επίσης να βεβαιώσουμε ότι οι ιστοί Α/Γ είναι ορατοί, αναλόγως των συνθηκών, ακόμη και σε ευθεία απόσταση άνω των 30χλμ. Ορισμένα παραδείγματα στη χώρα όπου η τοποθέτηση Α/Γ κυριολεκτικά έπαυσε τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης τοπικού χαρακτήρα είναι η Νότια Εύβοια, ο κεντρικός Έβρος και το Μακρυνόρος Αιτωλοακαρνανίας.


Αφήνοντας τα δεδομένα να μιλήσουν και παίρνοντας ως παράδειγμα τα Άγραφα, εκτελέσαμε χωρική ανάλυση ορατότητας Α/Γ στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς. Δεχτήκαμε ως μέσο ύψος ιστού τα 100μ (η ορατότητα δε μετράται από το σημείο πάκτωσης του ιστού στο έδαφος αλλά από το συνολικό ύψος της Α/Γ). Δεχτήκαμε επίσης ως μια μέση απόσταση ορατότητας ακτίνα 10χλμ από κάθε ιστό Α/Γ, προσθέσαμε επιπλέον ανάλυση με ακτίνα 20χλμ και προσθέσαμε στη χωρική ανάλυση και αυτή την ακτίνα. Τα αποτελέσματα της χωρικής ανάλυσης είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά και ενδεικτικά της εξαφάνισης κάθε προοπτικής ήπιας, τοπικής ανάπτυξης για τα χωριά και τις κωμοπόλεις στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων.



ΑΠΕ: Τα Άγραφα,12/2022
Τα Άγραφα,12/2022

ΑΠΕ: Τα Άγραφα σύμφωνα με τις αιτήσεις εγκατάστασεις έργων
Τα Άγραφα σύμφωνα με τις αιτήσεις εγκατάστασεις έργων ΑΠΕ

Άγραφα - Τι θα βλέπαμε αν εγκατασταθούν όλες οι Α/Γ
Ανάλυση ορατότητας ιστών Α/Γ εάν τοποθετηθούν όλες όσες έχουν άδειες παραγωγής/εγκατάστασης.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page