top of page

Δίκτυο Μονοπατιών Ικαρίας

Στις αρχές του 2023, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μας ανέθεσε τη χαρτογράφηση και σχεδιασμό, για το πως περισσότερα από 240χλμ μονοπατιών θα συντεθούν σε ένα δίκτυο πεζοπορίας με σύγχρονα πρότυπα και μίνιμουμ παρεμβάσεις.


Η διαμόρφωση των διαδρομών, των αριθμών τους και η καταγραφή των αναγκών παρέμβασης, έγινε σε άριστη συνεργασία με τους ανθρώπους των πολιτιστικών, εξωραϊστικών συλλόγων και του Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Ικαρίας.


Η Ικαρία είναι μάλλον το ΠΙΟ ορεινό νησί του Αιγαίου. Η γεωμορφολογία της, διαμόρφωσε το πολυπλόκαμο δίκτυο μονοπατιών που κυριολεκτικά εκτείνεται σε όλο το νησί και τα χωριά του. Ένα βουνό καταμεσής στο Αιγαίο όπου από τα 0μ στα 1037μ ξεδιπλώνεται μια απαράμιλλη ποικιλία βιοτόπων, πολιτισμού, ανθρώπων. Αριστοτεχνικές πεζούλες δίπλα στο κύμα, γιγάντιοι πλακουτσωτοί βράχοι που τέθηκαν σε χρήση, μονοπάτια, ντουσεμέδες (καλντερίμια στα Ικαριώτικα), ξύλινες πινακίδες κατεύθυνσης – κοσμήματα, απόκοσμα βράχια σκαλισμένα απ’ τον άνεμο και το αλάτι, ορθοπλαγιές, θάλασσα διαυγής σα Murano, διαδοχικοί καταρράκτες δεκάδων μέτρων, νερά τρεχούμενα σα να ‘σουν στο Πήλιο.


Μετά από μήνες καταγραφών και χαρτογραφήσεων, αποτυπώθηκε και δικτυώθηκε ένα τεράστιος ιστός μονοπατιών συνολικού μήκους 310χλμ., με όλες τις ανάγκες τους για αποκατάσταση βατότητας και σηματοδότηση. Προβλέψαμε ούτως ώστε κάθε χωριό και οικισμός του νησιού να αποκτήσουν τουλάχιστον ένα πεζοπορικό ή ορειβατικό μονοπάτι που θα φροντιστεί σε ένα μελλοντικό έργο. Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και φιλοξενία δεκάδων Ικαριωτών που συναντήσαμε, αλλά και των συλλόγων του νησιού, ενώ στο πεδίο μας συντρόφευσαν οι πρωτοπόροι πεζορικοί χάρτες της χώρας – οι χάρτες Geopsis.


Η αξία των μονοπατιών αυτών είναι αδιαφιλονήκητη. Αποτελούν ζώσα πολιτιστική κληρονομιά για το νησί της Ικαρίας, μοχλό ήπιας ανάπτυξης των υπαίθριων δραστηριοτήτων και βεβαίως πηγή και πομπό ευεξίας, άσκησης και υγείας. Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια, παραλαμβάνοντας αυτή τη δουλειά, θα προχωρήσει, μετουσιώνοντας τις καταγραφές και σχεδιασμό του δικτύου, σε έργο συντήρησης και σηματοδότησης μονοπατιών.



*Σημείωση: ο σχεδιασμός του δικτύου έγινε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να επιδέχεται προσθήκες διαδρομών ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Γιατί η Ικαρία έχει συνολικά πάνω από 400χλμ μονοπατιών.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page