top of page

Οι γέφυρες τύπου Μπέιλι (Μπέλεϋ)

Η Ελλάδα λόγω του ορεινού και απότομα μεταβαλλόμενου αναγλύφου της, δεν προσφέρεται για εύκολα, γρήγορα και ομαλώς εξελισσόμενα έργα οδοποιίας. Το δυσπρόσιτο των βουνών, οι ανεξέλεγκτες καταλισθήσεις, τα ποτάμια που πλημμυρίζουν μέσα σε λίγες ώρες είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που κάνουν το έργο του κράτους πολύ δύσκολο εκεί πάνω.


Όμως τι γίνεται αν η διάνοιξη ενός δρόμου διακόπτεται π.χ. από ένα φαράγγι όπου η κατασκευή γέφυρας αποδεικνύεται ...γεφύρι της Άρτας; Χάρη στον Βρετανό πολιτικό μηχανικό Donald Bailey του οποίου ο μοντελισμός-χόμπι κατέληξε στην εφεύρεση και ευρεία χρήση των γεφυρών αυτού του είδους στον Β’ Π.Π., τα ελληνικά βουνά απέκτησαν ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο γρήγορης και ασφαλούς γεφύρωσης δύσκολων σημείων. Είναι αξιοσημείωτη η δήλωση του στρατάρχη Μοντγκόμερι ότι “Η γέφυρα Bailey συνέβαλλε κολοσσιαία στο να τερματίσουμε (ως νικητές) τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”


Η γέφυρα του Κρικελλοπόταμου δίπλα στο φαράγγι Παντεβρέχει, μεταξύ Ροσκάς και Δολιανών
Η γέφυρα του Κρικελλοπόταμου δίπλα στο φαράγγι Παντεβρέχει, μεταξύ Ροσκάς και Δολιανών

Σύμφωνα με άρθρο στο διαδίκτυο, στην Ελλάδα υπάρχουν 96 γέφυρες τύπου Μπέιλι (μπέλεϋ) - στοιχηματίζουμε ότι οι περισσότερες βρίσκονται στην Πίνδο). Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν τόσο αποτελεσματικά στην χώρα μας είναι η ευκολία μεταφοράς και συναρμολόγησης των υλικών. Στην ουσία, είναι μια προκατασκευασμένη γέφυρα με απλά υλικά: μετάλλο και ξύλο “πλεγμένα” σε ότι μήκος απαιτεί η γεφύρωση κάθε φορά.

Εξαιρετικά παραδείγματα γεφυρών τύπου Μπέιλι στην Ελλάδα αποτελούν η γέφυρα του Κρικελλοπόταμου μεταξύ Ροσκάς και Δολιανών, η γέφυρα στη διασταύρωση Σκάλας Καλαρρυτών, η γέφυρα του Ασπροπόταμου κοντά στο χωριό Χαλίκι καθώς και η γέφυρα ακριβώς κάτω από χωριό Ματσούκι στους πρόποδες του όρους Λάκμος (Περιστέρι). Τέτοια είναι η αποτελεσματικότητά τους, που αν και αρχικός σκοπός του εφευρέτη τους ήταν να χρησιμοποιούνται για προσωρινές γεφυρώσεις, αρκετές από αυτές μονιμοποιήθηκαν.


Και ενώ κάποτε χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους βαριά υλικά όπως ο χάλυβας, πλέον ελαφρύτερα υλικά όπως το αλουμίνιο διευκολύνουν το έργο των συναρμολογητών. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα χρήσης γέφυρας τύπου Μπέιλι είναι η περίπτωση του Κερίτη Χανίων. Στα δραματικά συμβάντα των πλημμυρών του 2019 στην Κρήτη, η τρίτοξη, πέτρινη γέφυρα του Κερίτη κατέρρευσε (μάλιστα on camera). Λίγους μήνες αργότερα, γέφυρες τύπου Μπέιλι συναρμολογήθηκαν επί τόπου από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μηχανικού του ΓΕΣ.


Η γέφυρα τύπου μπέλεϋ δίπλα στην σκάλα των Καλαρρυτών
Η γέφυρα τύπου μπέλεϋ δίπλα στην σκάλα των Καλαρρυτών

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page