top of page

10+1 Μεγάλες φυσικές πισίνες της ορεινής Ελλάδας και πως να πάτε

Βάθρες, γκιόλες, βόθνες, φυσικές πισίνες. Έχουν πολλά ονόματα, αλλά δύο ευεργετικές λειτουργίες: είναι μια όαση δροσιάς το καλοκαίρι και μας φέρνει πιο κοντά στην αγνότητα της φύσης. Παρακάτω καταγράφουμε 11 από τις μεγάλες φυσικές πισίνες της Ελλάδας και τη θέση τους στο χάρτη, απ’ όπου μπορείτε εύκολα και γρήγορα να αναζητήσετε οδηγίες πλοήγησης, πατώντας πάνω στο σύνδεσμο “προβολή μεγαλύτερου χάρτη”. Παράλληλα, εργαζόμαστε για μια εκτενέστερη λίστα με επισκέψιμες φυσικές πισίνες που θα παρουσιάσουμε σε άλλη ανάρτηση. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν γραπτοί και άγραφοι κανόνες, ανεξάρτητα από το αν η φυσική πισίνα βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή ή όχι.

  1. Μην χρησιμοποιείται σαπούνια, σαμπουάν ή άλλα χημικά προϊόντα για πλύση στο νερό.

  2. Είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται η ρίψη απορριμάτων στο νερό και στον περιβάλλοντα χώρο.

  3. Νοιαστείτε για την ασφάλεια σας, μην κάνετε βουτιές από ύψος - τα νερά μπορεί να είναι εποχικώς αβαθή.

  4. Απαγορεύεται η πλύση/κολύμβηση στα ιδιαιτέρως ευαίσθητα οικοσυστήματα των αλπικών λιμνών και “δρακολιμνών” της χώρας (γι’αυτό δεν τις περιλαμβάνουμε στη λίστα).

  5. Οι κανόνες που διέπουν την κάθε περιοχή μπορεί να είναι αναρτημένοι σε πινακίδες, σεβαστείτε τους

  6. Δεν επιτρέπεται η κολύμβηση / πλύση σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως οι δρακόλιμνες και άλλες αλπικές λίμνες.

  7. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε εθνικό δρυμό, υπάρχει περίπτωση να υφίσταται απαγόρευση κολύμβησης σε λίμνες και ποτάμια.



Χαρτογραφώντας το Ζαγόρι - οι κολυμπήθρες στο Ρόγκοβο, τοποθεσία κοντά στο Μικρό Πάπιγκο
Οι κολυμπήθρες στο Ρόγκοβο

Η παρακάτω λίστα παρατίθεται χωρίς αλφαβητική σειρά. Για λόγους σεβασμού πνευματικών δικαιωμάτων, δεν χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες, αφού το νόημα της ανάρτησης είναι να σας δώσει θέση και οδηγίες πρόσβασης στις παρακάτω τοποθεσίες. Αν θέλετε να δείτε φωτογραφίες για την κάθε θέση:

  • > Πατήστε “προβολή μεγαλύτερου χάρτη

  • > Αν δεν έχουμε προεπιλέξει σημείο φυσικής πισίνας / καταρράκτη, επιλέξτε κάποιο που σας ενδιαφέρει

  • > Στην αριστερή στήλη στο google maps, θα σας εμφανιστούν δεκάδες έως εκατοντάδες φωτογραφίες χρηστών


1. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Η Γριά Βάθρα και οι βάθρες του Φονιά

Γιατί είναι στη λίστα η Σαμοθράκη; μα γιατί σχεδόν όλο το νησί είναι ένα βουνό και μάλιστα με υψόμετρο άνω των 1.700μ. Όπως η Ικαρία, έτσι και η Σαμοθράκη είναι ένα εξαιρετικά ορεινό νησί. Επίσης είναι πασίγνωστη για τις αμέτρητες βάθρες της που έχουν δροσερό νερό χειμώνα καλοκαίρι. Στη Σαμοθράκη θα φτάσετε μόνον με πλοίο από την Αλεξανδρούπολη. Οι περισσότερες βάθρες είναι προσβάσιμες μόνο μετά από μικρή ή μεγάλη πεζοπορία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή καθώς ορισμένες από αυτές (όπως οι ψηλότερες στο φαράγγι του Φονιά), απαιτούν διέλευση από ελαφρώς έως πολύ εκτεθειμένα σημεία με κίνδυνο ολίσθησης ή πτώσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει και αυτό:


2. ΗΛΙΟΧΩΡΙ: Η βάθρα του καταρράκτη Μπάλτα Ντι Στρίγκα

Το Ηλιοχώρι της Ηπείρου, βρίσκεται πολύ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη κι απ’τα Ιωάννινα. Η πρόσβαση στη φυσική πισίνα και τον καταρράκτη με το βλαχικής προέλευσης όνομα, γίνεται μόνον από καλοσυντηρημένο μονοπάτι και πεζοπορία 20-30’. Ωστόσο το θέαμα και τα δροσερά νερά αποζημιώνουν στο ακέραιο!


3. ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Οι καταρράκτες και οι φυσικές πισίνες του Πολυλίμνιου

Το Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, ένας μικρός παράδεισος βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαραυγή Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο. Η πρόσβαση στην τοποθεσία γίνεται από το χωριό Χαραυγή - υπάρχουν αρκετές πινακίδες καθ’οδόν. Υπάρχει χώρος στάθμευσης από όπου συνεχίζετε με τα πόδια σε μονοπάτι. Όπως γράφει και η πινακίδα στο κιόσκι πριν το μονοπάτι, δώστε ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος από πτώση βράχων.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει και αυτό:


4. ΠΑΠΙΓΚΟ: οι κολυμπήθρες στο Ρόγκοβο

Στη σκιά της επιβλητικής Αστράκας (μία από τις κορυφές της Τύμφης), η δύναμη του νερού σκάλισε ένα φαράγγι ασύλληπτης ομορφιάς με γεωμορφολογικούς σχηματισμούς που δε θα βρείτε σε άλλη περιοχή της χώρας, εκτός από ένα μικρό κομμάτι της Ηπείρου. Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη και γίνεται από τον στενό επαρχιακό δρόμο μεταξύ Πάπιγκου και Μικρού Πάπιγκου.


5. ΕΥΒΟΙΑ: Λίμνη του καταρράκτη Μανικιάτη

Στην κεντρική Εύβοια, και σε απόσταση περίπου 1.5ω από την Χαλκίδα, κοντά στο χωριό Μανίκια, βρίσκεται η απαράμιλλης ομορφιάς φυσική πισίνα του καταρράκτη Μανικιάτη. Η πρόσβαση προς τον καταρράκτη γίνεται από την ασφαλτόστρωτη οδό που οδηγεί στο χωριό Μανίκια, περπατώντας σε μια απόσταση περίπου 2,5χλμ σε χωματόδρομο, μονοπάτι, και στο τέλος νοητή πορεία στις όχθες του ρέματος. Υπάρχουν κόκκινα πρόχειρα σημάδια.


6. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: οι βόθνες του Λάγγαρη

Μεταξύ των χωριών Δάφνη, Κοκκινολιθάρι και Κεραμίτσα, εκτείνονται τα Στενά του Λάγγαρη, που δημιουργούν ούτε μία ούτε δύο, αλλά δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες φυσικές πισίνες. Στην περιοχή ξεδιπλώνεται και το φημισμένο και ιστορικό καλντερίμι του Λάγγαρη, από το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στις φυσικές πισίνες. Η κύρια πρόσβαση στις “βόθνες”, γίνεται από τον νερόμυλο κοντά στο χωριό Δάφνη από την ίδια αφετηρία με το καλντερίμι.


7. ΚΙΣΣΑΒΟΣ: καταρράκτης και φυσική πισίνα Καλυψούς

Το εντυπωσιακό φαράγγι της Καλυψούς, βρίσκεται στον ανατολικό Κίσσαβο, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Κόκκινο Νερό. Στο φαράγγι υπάρχουν αρκετές φυσικές πισίνες, η δημοφιλέστερη όμως είναι αυτή του κύριου καταρράκτης της Καλυψούς, σε πεζοπορική απόσταση πρόσβασης περίπου μισής ώρας. Στην ίδια περιοχή, σε χαμηλότερο υψόμετρο και με πολύ ευκολότερη πρόσβαση, βρίσκονται οι κολυμπήθρες - φυσικές πισίνες των ιαματικών νερών της περιοχής.


8. ΚΑΒΑΛΑ: Καταρράκτης και φυσική πισίνα Παλιάς Καβάλας

Ο καταρράκτης της Παλιάς Καβάλας είναι ένα από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της κατάφυτης κοιλάδας νότια του χωριού Παλιά Καβάλα. Το μονοπάτι, μια φυσική προέκταση του ιστορικού “Δρόμου του Νερού” (που αρχίζει μέσα από την πόλη της Καβάλας), οδηγεί στον καταρράκτη και την τεράστια, δροσερή βάθρα του, σε περίπου 1ω περπάτημα από την είσοδο του Νερόμυλου, κοντά στην Παλιά Καβάλα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει και αυτό:


9. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Καταρράκτες και φυσικές πισίνες Βαρβάρας

Μεταξύ των χωριών Ολυμπιάδα και Βαρβάρα, στην ανατολική Χαλκιδική, η πλούσια φύση δημιουργεί σε μια οργιαστικής βλάστησης περιοχή, φυσικές πισίνες και καταρράκτες. Ο κύριος από αυτούς είναι γνωστός ως “Καταρράκτης Βαρβάρας” και η πρόσβαση εκεί γίνεται από μονοπάτι στο οποίο οδηγεί δασικός δρόμος. Η φύση της ορεινής Χαλκιδικής δικαιολογεί για άλλη μια φορά τη λαϊκή ρήση “Σα τη Χαλκιδική δεν έχει”!


10. ΝΕΔΑ: Καταρράκτες και φυσική πισίνα Νέδας, Πελοπόννησος

Άλλο ένα αριστούργημα υδρο-γλυπτικής, οι καταρράκτες της Νέδας (ένα από τα ελάχιστα ποτάμια της χώρας που έχει όνομα θυληκού γένους) δικαιωματικά στέκουν στο πάνθεον των καταρρακτών με φυσική πισίνα στην Ελλάδα. Στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, μεταξύ των χωριών Φιγαλεία και Πλατάνια, αφήνετε το αυτοκίνητο σε πρόχειρους χώρους στάθμευσης εκατέρωθεν της γέφυρας του ποταμού και ξεκινάτε την πεζοπορία στο παραποτάμιο μονοπάτι που μετά από από περίπου 20’ οδηγεί στη μεγάλη φυσική πισίνα.


11. ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Καταρράκτης και φυσική πισίνα Κουνουπίτσας

Στους πρόποδες του ακριτικού Καϊμάκτσαλαν (Βόρας), το ορμητικό, παγωμένο και μονίμως φουσκωμένο ποτάμι του Λουτρακίου δημιουργεί μαγευτικά τοπία για μια στάση δροσιάς. Αρχίζοντας από τα ίδια τα θερμά λουτρά Πόζαρ όπου μεταξύ άλλων εγκαταστάσεων υπάρχουν δωρεάν φυσικές πισίνες όπου αναβλύζει θερμό ιαματικό νερό, το ποτάμι δημιουργεί δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες φυσικές πισίνες. Για τους τολμηρούς, ένα μονοπάτι που αρχίζει μετά το τέλος του πλακόστρωτου τμήματος από τα λουτρά, οδηγεί με κάποια σκαμπανεβάσματα στη διασταύρωση με το ρέμα της Κουνουπίτσας. Το μονοπάτι έχει μικρές δυσκολίες και είναι κατά τόπους ολισθηρό. Πριν τη διασταύρωση, ομαλοποιείται, στρίβει και οδηγεί στον εντυπωσιακό, πανύψηλο καταρράκτη της Κουνουπίτσας με τη φυσική πισίνα του.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει και αυτό:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page