Θα σας φανεί περίεργο αν πούμε ότι τα μικρά drone επαγγελματικής κατηγορίας, είναι ένας εξαιρετικός χαρτογράφος; Η χαρτογράφηση στο βουνό είναι μια επίπονη διαδικασία της οποίας το βασικότερο ζήτημα είναι η πιθανή έλλειψη στοιχείων. Γιατί; για διάφορους λόγους.

Ένας από αυτούς, ότι όταν έχεις να περπατήσεις εκατοντάδες -κυριολεκτικά- χιλιόμετρα μονοπατιών, από το στρες και την κούραση, όλο και κάτι θα ξεφύγει.
Γιαυτό χρησιμοποιούμε drones, όχι για να αντικαταστήσουμε την παραδοσιακή επίγεια μέθοδο του -περπατάω και καταγράφω- αλλά για να μειώσουμε την πιθανότητα κάτι να μας ξεφύγει. Είναι απίστευτο το πόσο διαφορετικά -και φυσικά πανοπτικά- βλέπει κανείς ένα μονοπάτι που μόλις περπάτησε, από ψηλά. Έχοντας μιαν εμβέλεια έως και 7χλμ σε ευθεία απόσταση, μπορούμε να στείλουμε ένα drone να φωτογραφήσει και να βιντεοσκοπήσει φαράγγια, μονοπάτια, υδάτινες επιφάνειες.
Να μια ακραία περίπτωση: σε χάρτη γνωστού βουνού που ετοιμάζουμε στην εξωφρενική κλίμακα 1:10.000 υπάρχει σκοπιμότητα να φαίνονται όλα τα μορφολογικά στοιχεία του αναγλύφου. Θα τοποθετήσουμε ακόμη και τα κοιλώματα των φαραγγιών. Πετώντας το drone συστηματικά σε χαμηλό υψόμετρο, φωτογραφίζουμε και έπειτα γεω-αναφέρουμε το σετ φωτογραφιών, δημιουργώντας ένα πανύψηλης ανάλυσης σετ αεροφωτογραφιών από το οποίο μπορούμε κυριολεκτικά να εξάγουμε τη θέση κάθε βράχου.
Κι όμως, δεν είναι μόνο για διασκέδαση!